We hebben hun verhaal op onze site al uitvoerig verteld, niet in het minst in een uitvoerig interview met de groep. Toen in 2020 in Belarus – ook bekend als Wit-Rusland – massale protesten uitbraken na de vervalste herverkiezing van dictator Loekasjenko, gingen ook de muzikanten van Irdorath de straat op, om muziek te spelen op de protesten. Ongeveer een jaar later werd de groep op erg gewelddadige manier gearresteerd tijdens een verjaardagsfeestje. Vijf muzikanten werden tot gevangenisstraffen veroordeeld, waaronder het frontkoppel Vova en Nadia, die elk twee jaar werkkamp kregen. Omdat ze voor hun mening uitkwamen en protesteerden tegen vervalste verkiezingen en medogenloze repressie.
In april 2023 kwamen Vova en Nadia terug vrij. Ze vluchtten weg uit Belarus en hebben de groep terug opgericht. In de zomer van 2024 deden ze al verschillende zomerfestivals aan, en nu gaan ze op Europese tournee. Ze doen verschillende landen aan, en stoppen op 21 februari in de Willemeen in Arnhem, en op 22 februari in De Klinker in Aarschot. Verwacht je aan dansbare folk in de stijl van Corvus Corax en Faun, twee bevriende groepen die de solidariteitscampagne opgestart hebben nadat ze hoorden dat de groepsleden gevangen zaten. Maar er zullen ook meer ingetogen nummers zijn, die geschreven zijn in gevangenschap, zoals Nadia ons vertelde in het interview dat we in 2024 hadden.
Onlangs bracht Irdorath een video uit voor het nummer ‘Vaukalak’, genoemd naar een Belarussisch mythologisch wezen dat gelijkenissen vertoont met wat bij ons de weerwolf is. Het nummer was oorspronkelijk opgenomen in de lockdown, dus voor de gevangenschap van Nadia en Vova, maar het heeft een extra laag betekenis gekregen omdat het handelt over morele keuzes die een mens moet maken, en de gevolgen ervan. De Vaukalak schommelt immers steeds tussen menselijkheid en beestachtigheid. Het is een verhaal over het volgen van je geweten en de offers die je hierbij moet brengen. Bekijk de video hieronder.
Irdorath speelt:
Op 21 februari in de Willemeen in Arnhem, met de Nederlandse Celtische groep Harmony Glen en de Duitse paganfolkgroep Brisinga als openers.
Op 22 februari in De Klinker in Aarschot, met de Belgische symfonische folkmetalgroep Cathubodua en opnieuw de Duitse paganfolkgroep Brisinga als openers.
Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.
Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971