Nieuws

In the gothlight: Ahráyeph - Elea

Door Xavier Kruth

04 februari 2024

In The Gothlight laat je kennismaken met gothic rock van over de hele wereld, maar Dark Entries zou Dark Entries niet zijn als we ook niet trots zouden berichten over onze vaderlandse Belgische gothrock. Ons land heeft op dat vlak immers best wat te bieden. Eén van de groepen die al lang meegaan is Ahráyeph. Het project van Leuvenaar Raf Ahráyeph bestaat sinds 1996, als men vanaf de eerste demo van voorganger Crucifire rekent, of vanaf 2008, als je de eerste langspeelplaat ‘Marooned on Samsara’ rekent.

Ahráyeph heeft drie langspeelplaten en vier ep’s op zijn actief, onafgezien van verschillende nummers die Raf regelmatig op de wereld loslaat. Het laatste dergelijke nummer is ‘Elea’, uitgekomen op 1 januari 2024, en dat is een wat ongebruikelijk nummer voor Ahráyeph. Ongebruikelijk omdat het vrij voor de hand ligt. Het klokt af op minder dan vier minuten, en daar waar Raf gewoonlijk een uitgebreide uitleg voorziet bij elk nummer dat hij schrijft, moeten we het nu doen met: ‘Het meest vanzelfsprekende lied dat ik ooit geschreven heb. Je zult het wel begrijpen.’

Het is inderdaad niet zo moeilijk om te raden dat ‘Elea’ over een ingewikkelde relatie gaat, waarin het hart zegt dat je er volop voor moet gaan, en de hersens zeggen dat je best voorzichtig blijft. Of misschien is dit enkel mijn interpretatie. Hoe dan ook is dit de perfecte inspiratie voor een gekwelde gothrocksong. En is dat niet hoe een gothrocksong moet zijn? Dat zowel het thema als de muziek herkenbaar zijn, maakt dat dit nummer zeer goed ontvangen wordt bij liefhebbers van het genre, en niet in het minst ten huize Dark Entries.

Intussen heeft Raf wel aangekondigd dat hij werkt aan een volgend nummer, dat voorlopig de naam ‘Forgotten’ meekreeg. Dat maakt ons benieuwd, want we waarderen ook de energie en het vermogen van Ahráyeph om nummers te schrijven die soms ver buiten de gevestigde lijntjes kleuren, ook al is en blijft die kleur pikzwart.

Ahráyeph: bandcamp / facebook

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.