Nieuws

In Memoriam Sophie Dargent

Door Xavier Kruth

19 augustus 2023

Vanochtend, zaterdag 19 augustus 2023, vond de uitvaartplechtigheid van Sophie Dargent, een graag geziene vrouw uit de gothic scene, plaats in Korbeek-Dijle. Sophie overleed op 8 augustus aan de gevolgen van kanker, een ziekte waar ze vijf jaar lang tegen gestreden heeft. Haar overlijden heeft een groot deel van de ‘gothic family’ – zoals ze het zelf noemde – ontroerd.

Sophie was al vrij jong geïnteresseerd in gothic. Ze ontmoette haar partner Maarten Tits op een gothicfuif in de Leuvense zaal Albatros. Ze vormden samen een mooi koppel, en kregen zestien jaar geleden een dochter: Mette. Met hun drieën schuimden ze de gothic festivals af. In 2015 besloten Sophie en Maarten alsnog om te trouwen, met Mette als bruidsmeid. Sophie was bekend om haar perfectionisme en haar passie voor geschiedenis, in het bijzonder voor de middeleeuwen, die onder meer aan bod kwamen in haar gidstochten door Leuven en het Dijleland.

In 2018 sloeg het noodlot toe. Er werd voor het eerst kanker vastgesteld bij Sophie. Er volgden vijf lange jaren van therapie, met wisselende resultaten. Op de uitvaartplechtigheid werd een brief van Sophie voorgelezen, opgevat als een dialoog tussen de kanker die als ongenodigde gast het huis van de vechter betreedt, en de vechter die er alles aan doet om de kanker te verdrijven. Uiteindelijk wint de kanker, maar ook de vechter heeft gewonnen – aldus Sophie – omdat zij gestreden heeft en de beslissingsmacht heeft behouden.

Er was een opgemerkte speech van de Gentse kunstenares An Amnese, die uitleg kwam geven over de tekening die ze voor Sophie gemaakt heeft. Dit gebeurde in april op vraag van Sophie, en met de uitdrukkelijke bedoeling om de tekening te gebruiken in het geval ze kwam te overlijden. De tekening toont een heks die wegvliegt uit een bloem, symbool voor het vertrek van Sophie. De bloem die kruist met de bloem van Sophie vertegenwoodigt haar man Maarten, en de nog ontluikende bloem haar dochter Mette. Sophie vond de tekening heel geslaagd en wou dat die zich via het internet verder zou verspreiden, reden waarom we de tekening ook als illustratie bij dit artikel plaatsen.

Er werd ook een erg mooi gedicht van de hand van Nel Mertens voorgelezen, bekend als zangeres bij Nel & JP en als redacteur bij Luminous Dash, die helaas niet fysiek aanwezig kon zijn op de plechtigheid. Verder zagen we heel wat fotoverzamelingen en kregen we heel wat muziek te horen, waaruit de liefde van Sophie en Maarten voor onze donkere muziek sprak.

Sophie was eind juli nog aanwezig op het Amphi Festival in Keulen, ook al was ze niet meer zo mobiel, en ontmoette er heel wat vrienden. Kort na haar terugkeer in België kreeg ze te horen dat haar hersentumor weer gegroeid was, en koos ze voor de eeuwige rust. Ze werd amper 43 jaar, maar zal nog lang gemist worden. Dark Entries wil zijn innige deelneming betuigen aan al wie Sophie gekend heeft, en zijn respect uiten voor Maarten en Mette voor de manier waarop ze Sophie hebben bijgestaan in de afgelopen jaren.

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.