Nieuws

Ground Nero brengt met 'Stars' een hommage aan Sofie Taeymans

Door Xavier Kruth

04 april 2023

Ground Nero bewijst eens te meer dat België sterk is in gothic rock. Toegegeven, de laatste plaat - het prachtige divergence - dateert alweer van 2019, maar sindsdien is corona langsgeweest en veranderde de groep van zanger. Niet dat Ground Nero stil zit. Sinds 2021 zijn al vier nieuwe nummers uitgebracht met nieuwe zanger Mark Sayle, en live konden we al negen nieuwe nummers horen. En dan tellen we 'Stars' er nog niet bij, dat gisterenavond wereldkundig werd gemaakt tijdens het cultprogramma De Dag des Oordeels (presentator Danny Quetin, die ook bij Dark Entries schrijft, was ooit de vaste geluidsman van Ground Nero).

'Stars' is veel meer dan een uitstekend gothrocknummer. Het is een intens nummer over afscheid nemen dat opgedragen is aan Sofie Taeymans. Sofie overleed op 11 januari dit jaar na een jarenlange strijd tegen kanker. Zij was een graag geziene vrouw in de gothic scene, die met haar aanwezigheid menig fuif of concert verblijde, maar ook een intelligente en creatieve vrouw boordevol ideeën. Er waren dan ook veel mensen aanwezig op de uitvaart van Sofie op 28 januari 2023. Wie niet fysiek aanwezig kon zijn, kon de ceremonie online volgen.

Eén van de mensen die de plechtigheid online volgde, was Nomad, de gitarist van Ground Nero. Na de ceremonie ging hij aan het werk met een baslijn die bassist Pe al eerder opgenomen had. Het was eerst niet de bedoeling er een hommage aan Sofie van te maken, maar tijdens het werken ontstond een feedback die gelijkliep met bas en ritme. Dit inspireerde Nomad, en hij nam na de feedback nog andere gitaarlijnen op, bij momenten met tranen in de ogen, en had op het einde van de dag een afgewerkt nummer. De opname ging naar de andere groepsleden, en binnen de 24 uur had Mark er een tekst op geschreven, eveneens geïnspireerd op het afscheid van Sofie.

Een zeer geëmotioneerde Nomad spreekt nog steeds over het ontstaan van het nummer als 'een zeer vreemde gewaarwording': 'Dit is me nog nooit gebeurd. (...) De feedback die je heel de tijd in de achtergrond hoort, dat is de 'star'. Zij heeft het nummer doen ontstaan.'

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.