Nieuws

Gert hekelt oorlog in 'Ramptoeristen'

Door Xavier Kruth

28 november 2023

Het zijn duistere tijden, waarin je je tv of radio niet kunt aanzetten zonder nieuws te horen over oorlog. Oorlog in Gaza, oorlog in Oekraïne, oorlog in Congo, Syrië, Myanmar of Jemen, en de lijst is nog veel langer. We zitten erbij en kijken ernaar, zo lijkt het wel. Gert gaat erop in met zijn laatste single 'Ramptoeristen'. Door het vele nieuws over oorlog, dreigen we er onverschillig voor te worden, zo stelt hij, terwijl oorlog zo verschrikkelijk is. Het is een gevoelig tokkelnummer geworden, een stijl die Gert steeds meer omarmt sinds zijn begeleidingsgroep ongeveer een jaar geleden uit elkaar is gegaan en hij solo verdergaat.

Nu we het toch over Gert hebben, wijzen we ook even op de recente ep 'Gert zingt René', uitgekomen in september, waarop Gert zes gedichten van de Nederlandse dichter René Oskam op muziek heeft gezet. De ep is enkel digitaal beschikbaar, maar is wel helemaal gratis te downloaden.

Gert speelt op vrijdag 1 december 2023 in de Opvoedingsstraat 19 in Kessel-Lo, ter gelegenheid van buurtfeest van de Opvoedingsstraat

Download de ep 'Gert zingt René' gratis

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.