Nieuws

Geordie Walker van Killing Joke overleden

Door Xavier Kruth

27 november 2023

We vernemen zonet dat Geordie Walker, de legendarische gitarist van Killing Joke, overleden is. Hij stierf gisteren, op 26 november 2023, in Praag, op 64-jarige leeftijd, twee dagen na een zware hersenbloeding.

Geordie Walker is bekend als de gitarist van de Engelse postpunkgroep Killing Joke. Samen met Jazz Coleman was Geordie het enige lid dat steeds in de groep is gebleven, sinds zijn ontstaan in 1978. Het naamloze debuut – dat in 1980 uitkwam – was meteen een schot in de roos, met klassiekers als 'Wardance' en 'Requiem'. Het grote succes kwam in 1985, in de hoogdagen van de new wave, toen Killing Joke wereldhits scoorde met nummers als 'Love Like Blood',  en in mindere mate ook 'Kings And Queens' en 'Eigties'. Later keerde Killing Joke terug naar een harder geluid, wat apocalyptische platen voortbracht als 'Extremities, Dirt and Various Repressed Emotions' (1990), 'Pandemonium' (1994), 'Killing Joke' (2003) en het laatste 'Pylon' (2015).

Doorheen heel de loopbaan van Killing Joke was het gitaargeluid van Geordie typerend voor de groep. Geordie ontwikkelde een heel eigen stijl, waarbij hij sommige snaren liet resoneren terwijl hij andere snaren ritmisch aansloeg. Het resultaat was tegelijk hard, bombastisch en subtiel, en heeft hem respect opgeleverd van vele andere muzikanten. Het is de vraag wat er met Killing Joke zal gebeuren na het overlijden van Geordie. Vast staat dat hij erg gemist zal worden en dat hij eigenlijk onvervangbaar is.

Foto: Xavier Marquis

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.