Nieuws

Gary Numan en Einstürzende Neubauten in de AB

Door Xavier Kruth

02 juni 2022

U houdt niet van maandagen? Terecht, maar weet wel dat de Ancienne Belgique de komende weken een extra inspanning doet om het leed te verzachten. Ze nodigen twee maandagen op rij absolute toppers uit de new wave uit: Gary Numan op 13 juni en Einstürzende Neubauten op 20 juni.

Gary Numan is nog steeds vooral bekend van zijn hits van eind jaren 70 - 'Cars', 'Are Friends Electric' - maar als u deze site regelmatig leest, weet u hopelijk dat hij sinds midden jaren 90 nog een hoop prachtige muziek gemaakt heeft. Op zijn laatste plaat 'Intruder' ontwikkelt hij de these dat de mensheid een virus is die de aarde naar de knoppen helpt, en die daarom best zou verdwijnen. Live is Numan een adembenemend, dus we raden u ten zeerste aan om op 13 juni naar de AB af te zakken. Lees er gerust onze concertbesprekingen uit 2017 en 2014 op na!

Einstürzende Neubauten komen in de week nadien twee keer naar de AB. Een eerste keer op zaterdag 18 juni - dit was het optreden voor hun 40-jarig jubileum dat normaal twee jaar geleden had moeten doorgaan en toen al onverbiddelijk uitverkocht was - en een tweede keer op maandag 20 juni - een extra concert dat onlangs toegevoegd is om diegenen die geen kaart hadden voor 18 juni te troosten. Het wordt wellicht een 'greatest hits'-set, wat een geruststelling moet zijn voor mensen die teleurgesteld zijn dat de Neubauten live soms enkel recent werk willen spelen. Ook hier verwijzen we graag naar onze concertbesprekingen voor het 35-jarig jubileum in 2015 (dag 1 en dag 2), de première van Lament in 2014, of hun dertigjarig jubileum in 2010.

Gary Numan, 13/06/2022

Einstürzende Neubauten, 20/06/2020

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.