Nieuws

Doganov ontsnapt uit jarenlange stilte met 'The Escape'

Door Xavier Kruth

09 januari 2023

De heren van Doganov zijn nog steeds actief. Ze hebben de lockdown overleefd en hebben sindsdien ook verschillende keren opgetreden. En als u ze al live hebt gezien, dan weet u dat het er stevig aan toe gaat. Voor het eerst sinds 2018 brengt de groep uit Limburg nieuw werk uit, de video ‘Escape’. En dat is niet in hun karakteristieke industrial-metal stijl, maar een rustig en dreigend nummer, dat wat vergelijkbaar is met het zachtere werk van Nine Inch Nails, een referentie die Doganov zeker ziet zitten. ‘Escape’ is een extreem donker en dreigend nummer, dat gebaseerd is op uitgestrekte synthesizerklanken en melodische gitaarinterventies.

De groep is karig met commentaar, en dus kunnen we enkel gissen of dit een voorbode is voor een nieuwe plaat van Doganov. We hebben namelijk erg genoten van platen als ‘Conducting Chaos’ uit 2015 en ‘Twincest Games’ uit 2018. Dat laatste was trouwens een concept-ep over een tweeling waarvan slechts één kind de geboorte overleeft. Om het verlies te verwerken, zinkt hij weg in Seks & Drugs & Rock & Roll. Ik weet dat ik me nu op glad ijs bevindt, maar zou een nieuwe Doganov-plaat ook opnieuw een conceptplaat kunnen worden? U merkt het, ‘Escape’ doet mij verlangen naar meer.

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.