Nieuws

De Dark Entries Nights keren terug

Door Xavier Kruth

18 september 2023

De Dark Entries Nights zijn terug. Hoezo? Hadden we niet gezegd dat we gingen stoppen met die gratis concerten in de Gentse Kinky Star? Jawel, dat hadden wij ons voorgenomen, maar daar komen we nu op terug. Zeg nu niet dat u dat erg vindt! Op onze laatste Dark Entries Night, eind 2022, hadden we de Gentse postpunkgroep Korinthians te gast. Na het optreden kwam zanger en gitarist Mattias De Backer ons vragen naar de redenen waarom we stopten, en bood hij zijn hulp aan om het project verder te zetten.

Het heeft even geduurd vooraleer we afspraken gemaakt hebben, maar we kunnen nu dus aankondigen dat we een nieuwe reeks Dark Entries Nights zullen organiseren, in samenwerking met Mattias De Backer en Korinthians. De eerste twee avonden staan al vast, en we menen een aantal heel mooie optredens aan u te mogen voorleggen.

De eerste Dark Entries Night nieuwe stijl bestaat meteen uit twee topacts. N.E.L. & J.P. bestaan nog maar net, maar wel lang genoeg om reeds tot sensatie uitgeroepen te worden. Het is een samenwerking tussen dichteres Nel Mertens – ook bekend als schrijfster bij Luminous Dash – en bassist JP De Brabander van de industriële postwaveformatie This Can Hurt. De combinatie van de vernuftig opgebouwde elektronische brouwsels van De Brabander met de gesproken woordpoëzie van Mertens heeft op ons alvast indruk gemaakt.

De avond wordt geopend door Such Beautiful Flowers, dat eveneens een poëtische vorm van melancholische doch dansbare electro brengt. Such Beautiful Flowers is het eenmansproject van Donny Woestenborghs, die eerder zanger was van de hardcoregroep Midnight Souls. Live brengt hij een beklijvende show. Deze eerste nieuwe Dark Entries Night gaat door op zaterdag 23 december 2023, opnieuw gratis en voor niets in de Gentse Kinky Star.

Een volgende editie gaat door op 23 maart 2024. Dan komt eindelijk het Nederlandstalig nachtorkest De Delvers naar de Kinky Star. We wilden deze Bomenaars eerder al uitnodigen, maar door de lockdown hebben we dat optreden moeten afgelasten, en ook een online optreden tijden de lockdown is er helaas niet van gekomen. Derde keer, goede keer, want de heerlijke postpunk met Nederlandstalige teksten van De Delvers willen we graag helpen verspreiden.

Als voorprogramma krijgt u zowaar een internationale groep voorgeschoteld: Tvashtar is een Duitse postpunkgroep uit Hamburg, genoemd naar een Vedische god. Drie dames op gitaar, bass en drums maken sfeervolle, melancholische muziek. Ze brachten in 2021 hun eerste ep ‘io’ uit, en hebben onlangs de single ‘Dear Sappho/Batty’ wereldkundig gemaakt. Live hypnotiseren ze met aan mantra's gelijkende zwevende nummers.

Op elke Dark Entries Night voorzien we ook een of twee dj's die tussen en na de optredens wat plaatjes komen draaien. Voor de eerste twee avonden zullen dat onze eigen dj's Dann Q en Deno zijn. We voorzien nog Meer Dark Entries Nights in juni en september 2024, waarover we u zullen informeren eens de tijd rijp is.

23/12/2023: Dark Entries Night met N.E.L. & J.P. en Such Beautiful Flowers

23/03/2024: Dark Entries Night met De Delvers en Tvashtar

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.