Nieuws

Crownshift - Finlands nieuwste telg

Door Annemarie Aerssens

16 maart 2024

De Finse progressive death metal scene heeft er sinds een aantal maanden een nieuw broertje bij. Op het geboortekaartje prijkt de naam Crownshift. Het idee om samen een nieuwe band op te richten is ontsproten aan het brein van Tommy Tuovinen, Daniel Freyberg, Jukka Koskinen en Heikki Saari. Samen willen zij met Crownshift een nieuwe reis beginnen en hun authentieke geluid met iedereen delen. Dat er aan authenticiteit geen gebrek zal zijn, staat als een paal boven water. De vier heren zijn zeker geen onbekende namen in de metalwereld: Tuovinen verzorgt de melodische death metal gezangen bij myGrain, Freyberg beroerde de gitaren bij de ter ziele gegane groep Children Of Bodom, Koskinen neemt de baspartijen voor zijn rekening bij Wintersun en Saari hamert erop los bij de folkmetalband Finntroll. De jarenlange ervaringen die de groepsleden hebben opgedaan, worden gebundeld in één krachtige brok dynamiet die menig sauna ook zonder stenen zal weten op te warmen. 

De debuutsingle ‘If You Dare’ en zijn opvolger ‘The World Beyond Reach’ werden met veel bijval onthaald door het grote publiek en geven ons een voorproefje van hun debuutalbum, getiteld Crownshift, dat op 10 mei bij Nuclear Blast zal verschijnen als lp, cd en in een digitale versie. Hierop zullen acht energieke, melodieuze death metal anthems te horen zijn waarbij de progressive riffs steeds om de hoek staan te loeren. 

Het gaat intussen behoorlijk hard voor het viertal. Zo zullen ze dit voorjaar / deze zomer te zien zijn op een aantal gerenommeerde metal festivals in Europa waaronder het Hellsinki Metal Festival. De vuurdoop op Belgische grond vindt plaats op zondag 23 juni in Dessel tijdens de Graspop Metal Meeting. Ik kijk alvast uit naar de suikerbonen.

website

bandcamp

Delen op

Over Annemarie Aerssens

Zag het levenslicht in het jaar waarin Depeche Mode werd opgericht. Sinds het veertiende levensjaar metalhead in hart en nieren, maar daar kwam in 1997 verandering in door het album Angst van Lacrimosa. Geïntrigeerd door de kille wave sound, werd het krakende internet uitgevlooid naar muziek en films met dezelfde sfeer, waardoor al snel een Eureka moment bereikt werd. In datzelfde jaar kwam de eerste cd uit het genre in huis: Leben in Niemandsland van Goethes Erben en een jaar later sneed het stemgeluid van Anna-Varney Cantodea door merg en been. En bleef daar tot op heden ook plakken. Op de vraag naar de favoriete song aller tijden, luidt het antwoord sinds 1998 steevast ‘Das Schweigen’ van Lacrimosa. Voelt zich als een vis in het water wanneer volgende muziekgenres door de geluidsbox knallen: darkwave, dark ambient, black metal, dark metal, doom metal, symphonic metal, gothic metal, gothic rock, Neue Deutsche Härte, Neue Deutsche Todeskunst, Aggrotech. In 2016 ingelijfd als Torma, één van de leden van het muziekproject Hedera helix alwaar een deel van de visuele performance wordt opgenomen. Sinds 2020 aan de slag bij Dark Entries om de eindredactie op zich te nemen en als bij wonder in 2022 eveneens in de pen gekropen, twintig jaar nadat de eerste editie van dit - toen nog papieren tijdschrift - tot verplichte literatuur werd uitgeroepen.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.