Nieuws

Belgische parels op Sinner’s Day In Oostende

Door Kurt Ingels

26 mei 2022

België is sedert de jaren 80 altijd al een notoire leverancier geweest van alternatieve muziek. Muziek die vaak wereldwijd op erkenning kon rekenen maar nooit echt sant in eigen land was. Enige erkenning volgt in het beste geval pas jaren of decennia later als de feiten het inzicht van de zeldzame professionele muziek journalist wel tot zwichten moet dwingen. U bent er dus maar beter bij tussen 24 en 26 juni want de zomereditie van Sinner’s Day heeft heel wat ouder en nieuwer Belgisch materiaal voor u in petto. Zo hoort dat voor een Belgisch festival.

Oud politicus John Crombez, toen nog aan de spa, heeft het ook begrepen want met Atmosphere zet hij met de vrienden (die ondertussen hun spa voor een biertje hebben geruild) op vrijdag 24 juni een Joy Division cover setje neer. Niet elke politicus is een Joachim Coens. Op 24 juni mag ik u toch vooral de Brusselse parel Ultra Sunn aanbevelen, die zeer recent nog uitpakte met hun gepimpte “The Nigh Is Mine ep” in een ‘Vorwärts edition’ bij het Duitse Cold Transmission label. Sferisch dansbare post punk met een elektronische knipoog en een injectie aan frisse cold wave briesjes. De temperaturen kunnen immers hoog oplopen daar zo aan het zeetje als met Sinner’s Day de zomer echt van start gaat.

Op 25 juni speelt de dark wave / electro formatie Der Klinke, wist u dat de naam afkomstig was van het new wave clubje dat bezieler ‘Chesko’ in de jaren 80 in de achtertuin van zijn ouders openhield, er een thuismatch. Dansbaar en melodieus maar ook met de nodige donkerte en het mysterie van de zee in het geluid. “The Doll” is op heden nog altijd hun grootste hit, de poppetjes zullen sowieso dansen en misschien moeten ze maar eens “Ohlalala” uit de boxen toveren als eerbetoon aan je weet wel. Der Klinke dus, en da’s heus veel meer dan The Doll.

Met Wegsfeer (wat hier moet gelezen als topsfeer) staat nog een Belgische coverband op het podium die ons op zondag meteen in de stemming zal brengen. Want hier worden we met de kracht van een heuse ‘Wester’ terug gewaaid naar de jaren 80. Covers van klassiekers en net iets minder bekende klassiekers uit de new wave school. Nog maar eens het bewijst dat die jaren 80 zowat het meest interessante decennium waren in de historie der alternatieve muziek. Topsfeer!

Diezelfde zondag bestijgt een icoon uit de vaderlandse electro geschiedenis het podium. Dirk Ivens (Absolute Body Control, The Klinik, Sonar, Dive, Motorik, ...), ditmaal in de gedaante van ‘s mans soloproject Dive. Duiken zult u, maar ditmaal niet in het zeetje hooguit van het podium. Dive is wereldberoemd daar waar electronica zijn ziel uitbraakt en waar de post industriële monotonie wordt verheven tot danskunst. Een wervelstorm, een orkaan maar dan van het vredelievende soort.

Nog op 26 juni mag één van Belgisch onderschatte maar in muziek minnende kringen meest gewaardeerde Nederlandstalige new wave acts nog een keer een afscheidsoptreden geven. Ere wie er toekomt. Laat het aroma der liefde over Oostende nederdalen maar dan wel op een scherpzinnige manier. Vergeet de kleverigheid want “Alles Wordt Zand”. Duik in de “Sporen van Lisa”, dans doelloos als een “Mot” en ga “Voor De Dood” alvast nog even “Meisje Zijn” met je “Naaldhak”. En nog zo veel meer. Aroma Di Amore vaart wel daar op 26 juni.

Voor alle praktische info, de definitieve line up en vooral voor tickets raadpleegt u de officiële site van het festival via deze link

Delen op

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.