Nieuws

Anne Clark schrijft ode aan Oekraïne

Door Xavier Kruth

11 augustus 2022
Anne Clark blijft na 40 jaar carrière - die haar tot een icoon van de new wave hebben gemaakt - nog steeds creatief bezig. 40 jaar al, want in 1982 kwam haar eerste ep 'The Sitting Room' uit, die nog steeds erg geliefd is bij haar fans.
 
Anne Clark heeft onlangs een nieuw nummer uitgebracht in steun van de strijd van Oekraïne tegen de ongerechtvaardigde inval van Rusland: 'MRIYA, An Ode To Ukraine'. Het nummer spreekt over de rust die terugkeert en iedereen die terug naar huis kan gaan, eens de oorlog gedaan is. Het is een samenwerking met de Oekraïense filmmaker Jurko Marrow, die Anne Clark in 2019 ontmoette in Kiev. Anne reciteert de tekst in het Engels, Jurko in het Oekraïens.
 
Daar blijft het trouwens niet bij. Anne Clark brengt binnenkort een nieuwe cd uit: 'Borderland. Found Music For A Lost World'. Daarop werkt ze samen met violist Justin Ciuche en harpiste Ula van Daele. De muziek belooft minimalistisch te zijn, en zal naast teksten van Clark zelf ook gedichten bevatten van William Butler an Mary Coleridge.
 
Wat mogen we dan verwachten van het optreden van Anne op W-Fest, op 24 augustus? Wel, ook dit zal in semi-akoestische setting gebeuren, maar er wordt wel beloofd dat het optreden het beste uit 40 jaar Anne Clark zal bevatten, dus ook hits als 'Our Darkness' en 'Sleeper in Metropolis'. Wij kijken er alvast naar uit!
 

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.