Nieuws

Alle leden van Irdorath terug vrij uit Belarus

Door Xavier Kruth

23 juli 2023

Belarus heet de ‘laatste dictatuur van Europa’ te zijn, en die naam heeft het niet gestolen. Sinds hij aan de macht kwam in 1994, regeert Alexandr Loekasjenko er met ijzeren hand. Toen het volk in opstand kwam, drukte hij het hardhandig neer. Zo ook in 2020, als er massale demonstraties volgden op vervalste verkiezingen waarbij Loekasjenko zogezegd 80 procent van de stemmen kreeg.

De fantasyfolkgroep Irdorath – een groep met banden met Corvus Corax, Faun en vele andere bekende groepen in het genre – ging mee betogen en speelde muziek voor de aanwezigen. Dat is hen zuur opgebroken. Op 2 augustus 2021 werd een verjaardagsfeestje voor zangeres Nadezjda Kalatsj gewelddadig verstoord door de veiligheidsdiensten. Alle aanwezigen werden aangehouden.

Later kregen verschillende aanwezigen een gevangenisstraf van vijftien dagen wegens ongehoorzaamheid aan de speciale eenheden die de arrestaties uitvoerden. Maar vijf mensen kregen lange gevangenisstraffen: de zangers Vladimir en Nadezjda Kalach kregen beiden twee jaar gevangenis, en hun medemuzikanten Piatro Marchanka, Yuliya Marchanka en Anton Shnip elk een jaar en zes maanden.

Yuliya, Piatro en Anton werden in oktober 2022 vrijgelaten. Recent werden ook Vladimir en Nadezjda vrijgelaten. De vrijlating werd bekendgemaakt op het Feuertanz Festival, dat eind juni plaatsvond in Duitsland. Alle gevangengenomen leden van Irdorath zijn nu vrij en veilig, lieten ze weten, wat vermoedelijk betekent dat ze niet meer in Belarus verblijven.

PS1: tijdens de periode van gevangenschap van verschillende leden van Irdorath, wist Dark Entries drummer Aliaksei Palauchenia te interviewen, die naar het buitenland gevlucht was. U kunt het interview hier lezen.

PS2: het volgende nummer van Irdorath werd tijdens de protesten uitgebracht, en wil een hommage zijn aan de moed van de Belarussische vrouwen, die massaal deelnamen aan de protesten.

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.