Tantrum Zentrum

"Zou het niet geweldig zijn als de mensen aan de frontlinie gewoon stopten en weigerden verder te vechten?"

Door Xavier Kruth

10 juni 2024

Op zaterdag 15 juni houden we opnieuw een Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star. Naast de Brusselse electrowavegroep Partikul nodigen we ook het Londense Tantrum Zentrum uit, die een vorm van experimentele postpunk maken, beïnvloed door krautrock en nowave. De man achter de groep is een mysterieze Vaat Dafuq, al is dat uiteraard niet zijn echte naam. We hadden een gesprek over muziek, geschiedenis, politiek en kunst.

Hallo Vaat Dafuq. Kun je me vertellen hoe je Tantrum Zentrum hebt opgericht? Was het in het begin slechts een soloproject?

Sabine en ik werkten in 2018 voor een oude Britse punkband, toen ze nog aan het toeren waren. Terwijl we in de tourbus zaten, ergens tussen Berlijn en Leipzig, luisterden we naar de ep ‘Pink Flowers’ van Horrid Red, en bijna tegelijkertijd zeiden we tegen elkaar: “We moeten een band beginnen die net zo cool is als Horrid Red.”

Pas tijdens de eerste Britse lockdown van 2020 vonden we de tijd om daadwerkelijk aan dit idee te werken. Aanvankelijk was het slechts een studio-experiment waarbij Sabine en ik betrokken waren.

Het is moeilijk om de chronologie van de band te vinden. Een eerste versie van ‘October Frost’ lijk je in 2020 helemaal zelf opgenomen te hebben. Een tweede versie werd tijdens de lockdown van dat jaar opgenomen samen met je partner Sabine de Rousseau op gitaar. En als ik het goed begrijp, bestaat de band vandaag de dag uit vier muzikanten, aangevuld met Valhalla Schimmer op bas en Endzeit op gitaar. Is dit een vaste bezetting, of is Tantrum Zentrum gewoon een vloeiende groep muzikanten om je heen?

Het project begon tijdens de covidlockdown in 2020, als experiment, waarbij Sabine en ik alles onder ons speelden. We hadden er niet echt verwachtingen of een plan voor, maar nadat we de opnames voor een paar mensen hadden afgespeeld, werden we aangemoedigd om daadwerkelijk een band te vormen. Dus Val kwam begin 2021 bij ons op de bas en we hadden ook een paar drummers. Sabine en ik speelden gitaar. Eerder dit jaar verliet onze drummer ons om werkgerelateerde redenen, en we besloten mij naar de drums te verplaatsen en Endzeit gitaar te laten spelen. Dus dat is de huidige, reguliere line-up.

In je biografie vermeld je dat je geboren bent in Joegoslavië, in de Servische republiek. Je ontvluchtte het land tijdens de oorlogen van de jaren negentig. Veel van je liedjes verwijzen naar de Joegoslavische burgeroorlog. Maakt het deel uit van het concept van Tantrum Zentrum om te werken aan het onderwerp oorlogen in ex-Joegoslavië?

Ik ben geboren in Bosnië, maar woonde in Servië, wat de zaken in de jaren negentig nog ingewikkelder maakte! Ik zou niet zeggen dat de burgeroorlog in ex-Joegoslavië echt het concept achter de band is. De oorlog heeft mij enorm beïnvloed en mijn politieke opvattingen gevormd, maar alleen de ep ‘Culture War Songbook’ – de eerste vijf nummers die we schreven – gaat daarover. Sindsdien hebben we een aantal nummers geschreven die algemener, politiek en persoonlijk zijn.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de ‘Culture War Songbook’-ep, uitgebracht in 2023. Daarop staan vijf nummers, die allemaal geïnspireerd zijn op traditionele liederen uit ex-Joegoslavië. Vertel me meer over de motivatie en de werkwijze die je hebt gebruikt om deze ep te maken.

Omdat zowel Sabine als ik grote fans zijn van experimentele rockmuziek, besloten we die vijf nummers te schrijven en op te nemen toen we tijdens de lockdowns wekenlang binnenshuis vastzaten. We hebben een kleine projectstudio waar we alle instrumenten kunnen opnemen. Het mixen en masteren gebeurde op afstand door andere mensen.

Meestal hebben we de neiging om te veel na te denken en het te ingewikkeld te maken als we schrijven, maar daarom hebben we onszelf gedwongen het niet te doen. Bijna elk nummer begon met die “oneindige” beat die je kunt horen in de nummers van Can, Neu! En Kraftwerk. Vervolgens voegden we de gitaren toe zonder veel na te denken over structuur, melodie of harmonie – we lieten ons eenvoudigweg leiden door onze emoties. Ten slotte voegden we wat analoge synths toe. We handelden op basis van ons onderbuikgevoel. Opnieuw gebruikte ik de teksten van enkele Servische volksliedjes die ik al sinds mijn kindertijd kende.

En dat is de ep – een product van angst en woede in een zeer onzekere tijd, vergelijkbaar met wat ik in de jaren negentig heb meegemaakt.

In je biografie schrijf je dat de burgeroorlog en het nationalisme de rockscene in Joegoslavië hebben vernietigd. Kun je mij daar meer over vertellen?

Gedurende de jaren 80 was de Joegoslavische pop- en rockscene erg sterk, en jongeren raakten verbonden via ideeën die gebaseerd waren op kunst en samenwerking, en niet op nationale identiteit of de ideologie van de Communistische Partij. Toen kwam de oorlog en vernietigde dat allemaal. Mensen werden meer geïsoleerd en bang voor elkaar. Deze creatieve kracht van zowel mainstream- als undergroundmuziek werd gedwongen onder te duiken, vooral in Servië, waar dergelijke muziek als ‘westers’ werd beschouwd en in strijd was met ‘traditionele waarden’. Natuurlijk waren er zelfs op het hoogtepunt van de conflicten wel enkele rockbands, maar die waren óf erg flauw en timide, zonder veel te zeggen, óf ze papegaaiden feitelijk de ultranationalistische ideeën van de regering na.

Er was wel wat undergroundmuziek: punk, gothic, metal, indie, enzovoort, maar het leek gewoon onmogelijk om optredens of platencontracten te krijgen als je ‘tanden’ had.

Een ander nummer van je, ‘Der Leierman’, is een rockbewerking van een nummer van Franz Schubert, wat ik erg leuk vind. Aangezien je zoveel inspiratie haalt uit het werk van anderen, vraag ik mij af wat jouw mening is over auteursrechten. Zou je, net als die andere ex-Joegoslavische band Laibach, zeggen dat originaliteit niet bestaat?

Ik ben een groot fan van Laibach en bewonder hun muziek, beeldende kunst, politiek en filosofie enorm. Maar ik zou het niet eens zijn met die stelling. Er zit originaliteit in elk kunstwerk. Misschien niet genoeg om op te vallen of de tand des tijds te doorstaan, maar het is er wel.
Ik denk dat we tegenwoordig een beetje te geobsedeerd zijn door originaliteit en vooral authenticiteit in originele pop/rockmuziek. In andere muziekgenres zoals klassiek, folk of jazz is het heel normaal om het idee van iemand anders over te nemen en uit te werken. En dat is wat we soms graag doen: het idee van een andere artiest overnemen, uitwerken, maar ook erkennen dat een andere persoon of band ons heeft geïnspireerd.

In een van onze nieuwste nummers nemen we bijvoorbeeld het hoofdthema uit de compositie ‘Schaudernacht’ van de band Chronos uit de jaren 70 en maken daar iets heel anders van.

Niet alles hoeft origineel of authentiek te zijn (wat simpelweg een marketingtruc is), zolang het kunstwerk maar effectief communiceert.

Als muzikale inspiratiebron haal je zowel de Duitse krautrock als de New Yorkse nowave bands uit de jaren zeventig aan. Je omschreef je muziek ook als Killing Joke on happy pills. Wat trekt jou aan in deze muziekstijlen?

Die stijlen vertegenwoordigen de totale artistieke vrijheid, zonder enige overweging over genres, massale aantrekkingskracht, demografische doelgroep, aantal verkopen … Het lijkt erop dat die bands simpelweg deden wat ze moesten doen als artiesten, zonder na te denken over het krijgen van fans of het aanspreken van deze of gene subculturele groep. Het is dus het gevoel van vrijheid van meningsuiting, speelsheid en experimenteren, zonder zorgen over de gevolgen, dat mij aanspreekt.

Natuurlijk heb ik die tijden en op die plaatsen niet meegemaakt, dus het kan allemaal een illusie zijn, een leugen, ik weet het niet en wil het ook niet echt weten.

De meeste van je liedjes zijn in het Servo-Kroatisch. Vind je het vervelend om in een taal te zingen die het grootste deel van jouw publiek misschien niet zal begrijpen? Of is het ook een manier om afstand te nemen van de dominantie van het Engels in de rockmuziek?

Ik denk niet dat de taal er nog echt toe doet. Enkele van de populairste bands in de gothic/coldwave-scene zingen niet in het Engels. Ik vind het heerlijk om mensen in hun moedertaal te horen zingen.

Bovendien zijn de teksten niet het belangrijkste in onze muziek. Woorden zijn er in de eerste plaats om structuur en ritme aan de stem te geven; de betekenis komt op de tweede plaats.

Nu zijn de meeste van onze opgenomen nummers dus in het Servo-Kroatisch. Maar sinds die eerste vijf nummers hebben we veel stukken geschreven die grotendeels in het Engels zijn, hoewel ik graag in meerdere talen zing, soms allemaal in één nummer. Het is leuk.

Je lijkt een grote belangstelling te hebben voor het onderwerp geestelijke gezondheid van muzikanten. Kun je mij vertellen waarom dit belangrijk voor u is?

Ik weet niet hoe het in andere landen zit, maar in Groot-Brittannië lopen muzikanten statistisch gezien een zeer hoog risico op geestelijke gezondheidsproblemen, verslaving, armoede, depressie, enzovoort.

Wat ik het meeste waardeer in mensen is creativiteit. Het is een fundamentele menselijke behoefte en, durf ik te zeggen, een fundamenteel mensenrecht. En alleen een gezonde geest kan op lange termijn productief en creatief zijn.

Ik wil dat mensen spelen en creëren, op welke manier dan ook. Ik wil niet dat iemand ziek wordt omwille van de kunst. Ik koop die ‘gemartelde, lijdende kunstenaar’-onzin echt niet.

Je bent als jongeman de oorlog in ex-Joegoslavië ontvlucht. Wat zijn jouw gevoelens als je de huidige oorlogen in Oekraïne en Gaza ziet?

Ik zou graag willen dat de vernietiging en het geweld stoppen, en dat de internationale gemeenschap er alles aan doet om dit zo snel mogelijk te laten gebeuren. Ik weet dat mijn antwoord klinkt alsof ik weiger om een kant te kiezen, maar ik geloof dat elk weldenkend mens hetzelfde zou willen.

Ik denk dat de mensheid veel beter kan zijn en dat deze oorlogen slechts te danken zijn aan een paar opmerkelijk narcistische individuen, net als in Joegoslavië. Zou het niet geweldig zijn als de mensen aan de frontlinie gewoon stopten en weigerden verder te vechten?

Tantrum Zentrum: bandcamp / website / facebook

Dark Entries Night met Partikul en Tantrum Zentrum, zaterdag 15 juni 2024, Kinky Star, Gent, gratis inkom

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.