DOGANOV

Door Xavier Kruth

07 juli 2018

Ongezonde relaties en zelfdestructie kunnen ook gevolgen zijn van pijn en gemis.

'Twincest Games' is niet zomaar de nieuwe cd van Doganov, de opvolger van het uitstekende 'Conducting Chaos' uit 2015. Het is een ambitieuse conceptplaat waardoor een heus verhaal loopt! We wilden er meer over weten, en waar kan dat beter dan bij Doganov-voorman Karl Cleeren...

Jullie hebben een nieuwe cd uit onder de naam ‘Twincest Games’. Er schuilt een waar concept achter de cd. Kunnen jullie dat concept even uiteenzetten?

Het verhaal gaat over een tweeling waarvan eentje de zwangerschap niet overleeft. Een tweeling relatie is een van de meest intieme banden die je met iemand anders kan hebben. En die begint in de baarmoeder. Degene die het overleeft wordt geboren met een gevoel van gemis dat niet te beschrijven is. Zonder zelf te weten waar het vandaan komt. Eén ding is zeker. De leegte moet opgevuld.

Kunnen we nummer per nummer het verhaal overlopen? ‘Cupid’s Dance’ valt met de deur in huis. Wat gebeurt er?

Cupid’s Dance gaat over hoeveel je kan over hebben voor iets wat je hart verlangt. Offers waartoe je bereid kan zijn om te brengen. “To have you back I would cut off my wings.”

Die zin vat het mooi samen.

‘Twincest’ is vermoed ik een centraal nummer, daar het ook vooraf als single uitgekomen was met een zeer originele video. De titel suggereert al dat het over seksuele aberraties gaat…

Seks wordt heel vaak gebruikt om leegtes op te vullen. Dat zit ook in de clip. En niet alleen seks. Ongezonde relaties en zelfdestructie kunnen ook gevolgen zijn van pijn en gemis. Als je andere pijn voelt, bedek je de pijn wat je eerst voelde. Vergelijk het met automutilatie.

De titel ‘Grimm’ laat vermoeden dat er zich ook hier duistere zaken afspelen….

Grimm gaat over het moment wanneer 2 gescheiden zielen elkaar weer tegenkomen maar in een andere incarnatie. Dit weervinden gecombineerd met alles wat er aan vooraf ging levert vuurwerk op. Je maakt mekaar onstopbaar, tilt mekaar op en maakt dingen bij mekaar wakker waarvan je misschien niet eens wist dat ze in je zaten. Zowel het goede als het minder goede…

Wat kun je vertellen over ‘Take The Night Away’?

Loslaten. Dat is iets anders dan vergeten. Accepteren dat de dingen nu zijn zoals ze zijn. En vanuit een liefdevol hart de ander het allerbeste toewensen. En erop vertrouwen dat je mekaar weer zal “herkennen”. Het is een helend proces. Vooral voor jezelf. Maar ook voor de ander.

‘Receiver’ sluit de plaat af, maar is een instrumenteel nummer. Welke functie heeft het in het verhaal?

Loutering, geen woorden meer, gewoon voelen en je overgeven…

De eigenlijke plaat is hiermee afgelopen, maar jullie trakteren ons nog op wat remixen. De eerste komt van niemand minder dan Jürgen Engler van Die Krupps, die een van jullie vroege hits - ‘Endear You’ - onder handen heeft genomen. Hoe hebben jullie hem zo ver gekregen?

We hebben het hem gewoon gevraagd en hij heeft ja gezegd. Jürgen is een heel vriendelijke kerel. En hij had ook voeling met het nummer. “This could go on the next DK-album”, zei hij. Met zoiets kan je alleen maar blij zijn.

De tweede remix hebben jullie gemaakt voor een nummer van Goose: ‘What You Need’. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

Een tijd geleden is er een remix wedstrijd geweest op StuBru om het nummer te remixen. De winnaar zou dan op een cd komen met ook nog remixes van Mumbai Science en Digitalism. B-sides, de andere winnaar, past beter in dat rijtje. Maar het was omdat de mannen van Goose zelf zo onder de indruk waren van onze versie dat er dus 2 winnaars waren voor de wedstrijd.

De cd sluit af met een merkwaardige mix van ‘Whack This Guy’ van La Muerte. Dit klinkt erg onverwacht van jullie uit…

Ook dit was weer een mooie kans. La Muerte heeft ooit “Headhunter” opnieuw opgenomen samen met de zanger van Front242. Dat is op vinyl verschenen. Ze hebben toen aan ons gevraagd of wij ook een remix wilden maken. Uiteraard hebben we daar ja op gezegd. “Whack this guy” ligt erg ver af van wat wij doen. Reden te meer om er een Doganov versie van te maken. We treden graag op, remixen graag en gaan geen uitdagingen uit de weg.

Tenslotte heb ik ook begrepen dat jullie voor deze cd werkelijk alles zelf gedaan hebben. De opnames, de productie tot en met de uitgave in eigen beheer. Zijn jullie daar tevreden over, en zo ja, zullen jullie dit nog verder doen naar de toekomst toe?

Ja. We zijn tevreden over alles, maar of we het nog eens doen blijft open. We hebben gemerkt dat de lat dan erg omhoog gaat, wat goed is, maar ook dat je eraan bezig blijft. Finetunen hier en daar, dingen opnieuw en opnieuw doen om alles zo goed mogelijk te krijgen, mierenneuken,... Maar op een gegeven moment hoor je het zelf niet meer… En daar hebben we ons soms wel eens in verslikt… Het is anders wanneer je het doet met een paar “vreemde” oren. Iemand van buiten af met een andere kijk en een ander luisterend oor. Vraag het nog eens na de volgende plaat...

Foto's: Benny Serneels

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.