BrainDead

"Het is zeker maf dat we als snotneuzen bij de grote namen der punk mogen meespelen."

Door Malcolm Nix

06 juli 2024

Punk is niet dood, zo wilt het Leuvense festival Breaking Barriers ons jaarlijks opnieuw laten weten. Het festival nodigt Britse punkpioniers als Steve Ignorant van Crass of UK Subs uit, alsook de Bretoense folkpunkers van Les Ramoneurs de Menhirs. Maar zoals het een goed punkfestival betaamd worden er ook kansen geboden aan jonge en lokale groepen. BrainDead bijvoorbeeld is piepjong, en komt uit Turnhout. Organisator Malcolm Nix vroeg de jongeheren uit over hun passie voor punk en over hun plannen om de wereld te veroveren.

BrainDead is een jonge band die veel mensen waarschijnlijk nog niet kennen. Als jullie kort moeten samenvatten waar jullie voor staan, wat zijn dan de belangrijkste punten die mensen zouden moeten onthouden?

BrainDead is in onze ogen snelle energieke punk met een vleugje humor en wat kosten aan.

De term ‘braindead’, vertaald als ‘hersendood’, betekent letterlijk “het volledig en onherstelbaar verlies van de functies van de hersenen, inclusief de hersenstam en het verlengde merg.” Hadden jullie die definitie in gedachten toen jullie de bandnaam kozen of betekent de term voor jullie iets heel anders? Of zijn jullie gewoon grote fans van de vroege films van Peter Jackson?

Over de definitie hebben we niet echt nagedacht. Wij hebben deze naam gekozen omdat we merkten dat de gemiddelde jeugd zich niet meer durft te uiten uit schrik bekritiseerd te worden. Ze doen elkaar hersendood na om maar niet uit de boot te vallen. Dit is jammer omdat iedereen moet kunnen doen en laten wat hij wilt.

Jullie spelen ondertussen al drie jaar, wat betekent dat de band eigenlijk in volle pandemie is opgestart. Hoe is dat verlopen, wetende dat jullie, net als iedereen, die eerste maanden gewoon nergens mochten spelen?

We hebben er niet zoveel van gemerkt, omdat we voornamelijk de focus legden op het maken van nummers ter voorbereiding van toekomstige optredens. We waren volop op zoek naar onze sound en speelstijl. Wij zijn alleszins heel content dat die klotepandemie achter de rug is en dat het leven de draad weer opgepikt heeft.

Gelukkig zijn we ondertussen van die pandemie af, maar niet zonder een miljoen zinloze online discussies over de zin en onzin van vaccinatiecampagnes. Hebben jullie in jullie omgeving veel complottheorieën gehoord of gezien?

Er deden zoveel verhalen de ronde dat men uiteindelijk niet meer wist naar wie of wat te luisteren. De complottheorie waar we het hardst om moesten lachen was dat corona ontstaan was doordat iemand vleermuisjessoep gegeten had.

Veel van die complottheorieën werden trouwens verspreid via Facebook, nota bene een platform dat nog veel meer persoonlijke informatie verzamelt dan eender welk farmaceutisch bedrijf. Hoe staan jullie eigenlijk tegenover het gebruik van sociale media? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Met sociale media kun je gehoord worden, maar er hangen ook zeker wel nadelen aan vast. Een te groot deel van de bevolking staart zich steeds maar meer blind op hun scherm. Hierdoor zijn de mensen naïever geworden en geloven ze vrijwel alles wat ze lezen.

Naast de sociale media, zijn er nog de streamingdiensten. Hoe verspreiden jullie de muziek van BrainDead? Wat is voor jullie de gemakkelijkste manier om nieuwe mensen te bereiken?

Zoals eerder vermeld, kan je met sociale media makkelijk een groot doelpubliek aanspreken. Daarom promoten we onze muziek en wat we doen voornamelijk via Instagram en Facebook.

Alvorens men iets kan verspreiden of bekendmaken, moet er natuurlijk eerst muziek zijn. Op Bandcamp staat één demo. Op Soundcloud staan een twaalftal songs. Is het de bedoeling in de nabije toekomst nog meer uit te brengen?

We moeten het artwork nog ontwikkelen en de nummers laten masteren. We moeten ook nog nadenken over de cd-oplage. Als het album is uitgebracht, zal het ook op streamingdiensten verschijnen. Tot slot weten we al wel dat het album de naam ‘Straight to the point’ zal dragen.

Voorlopig brengen jullie alles in eigen beheer uit, wat veel mensen die ooit met een band zijn begonnen zeker vertrouwd in de oren zal klinken. Hebben jullie ooit al contact gehad met een label, en hoe is dat afgelopen? Denken jullie dat er labels zijn die interesse hebben of eventueel zouden kunnen hebben in de songs die jullie schrijven?

Een label is nog niet op ons pad gekomen, maar dit zou ons wel goed uitkomen. Labelmanagers die interesse hebben in jeugdige punk mogen zeker contact met ons opnemen via sociale media of e-mail.

De vorige vraag was natuurlijk niet bedoeld om jullie onder enige vorm van tijdsdruk te zetten. Jullie zijn nog jong en hebben nog alle tijd om plannen te smeden. We zien tegenwoordig trouwens steeds meer jonge punkbands opstaan, iets wat pakweg tien jaar geleden veel minder het geval was. Denken jullie dat er sprake is van een nieuwe generatie, of zijn er daarvoor toch nog te veel jongeren die blindelings de mainstream volgen?

Het is cool om te zien dat er terug meer jongeren de weg naar punk vinden. Het is dan weer wel zo dat de mainstreammaatschappij eerder afkerig staat tegenover dit genre en zijn cultuur. Dit betreuren wij, want punk is hecht en echt.

Op 21 september spelen jullie voor het eerst in Het Depot, samen met onder meer UK Subs en Steve Ignorant. Hebben jullie eigenlijk veel voeling met die punkbands van de eerste generaties? Kijken jullie er zelf naar uit om het podium met hen te delen?

Het is zeker maf dat we als snotneuzen bij de grote namen der punk mogen meespelen. Had ons dit een paar jaar geleden verteld en we hadden je zot verklaard. In december 2023 speelden we ook al met The Exploited, GBH en The Casualties. We zijn echt superenthousiast om in het Depot te mogen openen voor deze bands. We gaan er zeker een knalfeest van maken!

Hebben jullie tot slot nog iets dat jullie hier kwijt willen? Een laatste opmerking voor de lezer?

Lode Fransen (gitaar en zang): Ik wil benadrukken dat iedereen welkom is op onze shows en zich moet amuseren! Ik kan me geen leven zonder muziek meer voorstellen en dit is dan ook het zotste wat we ooit gedaan hebben. Sowieso ben ik trots op mijn makkers/bandmaatjes omdat we elkaar altijd helpen indien we vast komen te zitten in het maken van onze muziek.

Ben Van den Heuvel (bas en zang): BrainDead is voor mij echt een lifesaver en ik kan hier mijn ei goed in kwijt. Ik hoop dat we samen nog veel maffe dingen kunnen doen en verwezenlijken. Op tour gaan in Europa is één van mijn grootste dromen! Ermee stoppen, staat vast en zeker niet op de planning.

Sverre Goorden (drums): BrainDead is voor mij een van de grootste dingen in mijn leven, iets waar ik me alle dagen 100 procent voor geef. Ik denk dat ik voor ons allen spreek als ik zeg dat ik benieuwd ben naar wat we over vijf jaar gedaan zullen hebben en zullen doen, eventueel met nog zottere bands of op nog grotere evenementen mogen spelen.

Breaking Barriers met Steve Ignorant, UK Subs, Les ramoneurs de menhirs, Reproach en BrainDead, 21/09/2024, Het Depot, Leuven.

Delen op

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.