02 juli 2024

Pekkersfeesten 2024!

Pekkersfeesten 2024!

02 juli 2024

Zaterdag 29 juni 2024 stond de gps ingesteld op Izegem. Voor de derde keer vonden daar de Pekkersfeesten plaats in het cultuurhuis De Leest. Een interessante affiche lokte menig wave- en gothic liefhebber naar deze West-Vlaamse stad.  

De eerste twee bands op de affiche, Pure Kult en DaGeist heb ik gemist. Het Oostendse Pure Kult is zoals je wel kunt vermoeden een tributeband van The Cult. Van DaGeist hebben we nog een goede herinnering uit 2022. Toen zagen we het duo aan het werk in Thoix, tijdens het exclusieve festival Les nuits dark-ritual

Net op tijd toegekomen zag ik Erato starten om 18 uur voor een volle zaal. Dit zestal uit Dilbeek en omgeving hebben er net een pauze van 10 jaar opzitten. Als je meer wil lezen over de comeback van deze zeskoppige gothic rock formatie, raden we het interview  met Luminous Dash aan. Er werd gestart met het stevige  ‘Anya Always’ (van het album ‘Naive’ uit 2009). Vlot passeerden ook nog de uptempo songs ‘Act like Moses’ en ‘Dead by Dawn’. De rookmachine stond op ‘Sisters of Mercy-modus’: bij momenten verdween de voltallige band in een bad van grauwe rook. Dan deelde zanger Bolle mee dat ‘alles altijd naar de kloten gaat’, waarop het intieme ‘Nothingness’ volgde. Een muzikale uitschieter: diepe stem, gitaargetokkel en begeleiding op de drums. Als bisnummer liet Bolle de keuze aan de fans. Er werd ‘Amnesia’ gescandeerd. En zo werd dit nummer uit het album ‘III’ uit 2002 de waardige afsluiter van een volwassen geworden Erato.

Velvet Mist stond halverwege op de affiche. Deze band uit Heist-op-den-berg werd opgericht tijdens die memorabele (?) coronajaren.  Dit optreden was slechts hun derde optreden: een try-outconcert, vorig jaar op W-Festival (Oostende) en nu op de Pekkersfeesten. De bassist liet me na het concert weten dat het moeilijk is alle andere muzikale projecten te combineren met Velvet Mist (alle leden spelen nog in andere bands, eerder in het death metal genre). Als het aan het zwarte volkje in Izegem lag, mogen ze gerust meer het podium bestijgen. De donkere melancholische sfeer, sterk gericht op 80’s gothic rock wist de zaal echt wel te overtuigen en ging erin als warme pap met (fijne) hagelslag! Velvet Mist opende op de tonen van ‘Last Night in Soho’. Daarop volgende een klein klank- en lichtspel: onweersoundscapes en ‘bliksemimitaties’. Daarop startte ‘Your Ghost’, tevens ook de opener van hun sterke ep ‘Visitation’ (2022). Ook de overige drie tracks van deze ep (‘Scars’, ‘Farewell’ en ‘Hollow Eyes') ontbraken niet op de setlist (lees hier de review van collega Kurt Ingels er nog  eens op na). Ja, het klinkt soms als The Sisters of Mercy, erg vind ik dat niet. Elektronische drums, stuwende basgitaren en  heerlijke riedels op de gitaar, zo hebben  we het graag. Maar bovenal is het de donkere, melancholische stem van het heerschap vooraan dat de zaal ‘plat’ kreeg. Voor de volledigheid, volgende songs passeerden ook de revue: ‘Midnight Fire’, ‘Down’, ‘Youth of the New Age’, ‘Sway’, ‘Valley of Dream’ plus de vier eerder aangehaalde tracks van de ep ‘Visitation’. Heel bewust vermeld ik deze nog eens, met maar één doel: beluister dit, steun dit Belgische collectief, koop die ep potverdikke!

Agent Side Grinder startte rond 21.15 uur. Dit vinnige trio mocht een tjokvolle zaal aanschouwen. De elektronisch georiënteerde  postpunk van deze Zweden deed het zwarte volkje, tja, zweten. Vanaf het eerste nummer ‘Waiting’ tot afsluiters ‘Decipher’ en ‘Into the Wild’ piekte de geluidsmeter door het enthousiasme van de vele fans op de eerste rijen. Alhoewel, de zang van Emanuel Åström  wist niet sterk te overtuigen: is het daarom dat halverwege hun show de zaal toch een beetje leegliep? 

Een babbeltje met de dame van de Pekkersfeesten-merchandise leerde me dat er toch een 300-tal kaarten in voorverkoop waren. Al bij al vermoed ik wel een 400-tal bezoekers. Datzelfde babbeltje wist me ook bij te brengen dat het West-Vlaamse woord  ‘pekken’ zoveel wil zeggen als ‘plakkers, mensen die graag een nachtje doordoen’. Maar het kan ook te maken hebben met de soort lijm die gekend staat in deze schoen- en borstelstad. Altijd fijn om een concert met een streepje geschiedenis te stofferen.

Tijdens de tweede editie van de Pekkersfeesten (2023) mochten onze noorderburen van The Clan of Xymox headlinen. Nu was deze eer weggelegd voor het Turkse duo She Past Away. Hun muziek kan je best omschrijven als postpunkpoëzie. Zanger en gitarist Volkan Caner en compagnon Doruk Öztürkcan (keyboard en drummachine) lieten hun grootste hits passeren zoals  ‘Disko Anksiyete’, ‘Ritüel’, ‘Asimilasyon Sanri’ en ‘Hayaller’. Terecht dat dit duo als headliner geprogrammeerd stond.

Pekkersfeesten 2024 stond voor een fijne affiche op een geweldig locatie. Izegem mag zeer trots zijn op dit proportioneel groot cultureel centrum, Izegem mag trots zijn op haar ‘Pekkers’. 

Foto’s: Luc ‘Who Cares’ Luyten (Bekijk de volledige fotoreportage onder deze link)

Pekkersfeesten


Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.