01 februari 2023

R.I.P. Tom Verlaine (Television)

R.I.P. Tom Verlaine (Television)

01 februari 2023

De Amerikaanse zanger-gitarist en songschrijver Tom Verlaine werd in 1949 geboren te Denville, New Jersey en overleed op 28 januari in het naburige New York. Tom Verlaine was in de jaren 70 de frontman en medeoprichter van de invloedrijke punkband Television.

Typisch voor Television was dat de band de grenzen van de punk verlegde met verfijnde en melodieuze gitaarlijnen (anders dan bijvoorbeeld hun stadsgenoten van de Ramones) en aldus met zijn artpunk de weg bereidde voor new wave, postpunk en alternative rock. Je kan Television dus veeleer associëren met die andere stadsgenoten van Talking Heads en Blondie.

Tom Verlaine was in zijn vroege jeugd eerder geïnteresseerd in jazz en in piano en saxofoon, maar maakte de switch naar gitaar toen hij in zijn tienerjaren “19th Nervous Breakdown” (1966) van de Rolling Stones te horen kreeg.

Op school leerde hij Richard Hell (echte naam Richard Meyers) kennen, met wie hij zijn passie voor muziek en poëzie deelde. Het tweetal ‘ontsnapte’ van school en trok naar New York waar ze in 1972 de protopunkband Neon Boys oprichtten die in 1973 zou overgaan in Television. Tom Verlaine smeet Richard Hell echter al  gauw uit de band wegens zijn onberekenbaar gedrag. Richard Hell richtte dan The Heartbreakers op met Johnny Thunders.

De bezetting van Television bestond toen naast Tom Verlaine uit bassist Fred Smith (ex-Blondie), drummer Billy Fica en gitarist Richard Lloyd.

In 1977 nam Television het legendarische en enorm invloedrijke album “Marquee Moon” op, in 1978 gevolgd door “Adventure”, een softer en meer reflectief album dan zijn voorganger. Na het tweede album viel de band uit elkaar. In 1992 volgde een reünie en een nieuw titelloos album. Tom Verlaine bracht ook een aantal soloplaten uit.

Tom Verlaine heette eigenlijk Thomas Miller en zijn artiestennaam haalde hij van de door hem geadoreerde Franse symbolistische dichter Paul Verlaine (1844-1896).

Tom Verlaine overleed na een korte ziekte. Hij werd 73 jaar oud.

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.