17 maart 2024

R.I.P. Steve Harley van Cockney Rebel (27 februari 1951 - 17 maart 2024)

R.I.P. Steve Harley van Cockney Rebel (27 februari 1951 - 17 maart 2024)

17 maart 2024

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat de legendarische glamrocker en artrocker Steve Harley de strijd tegen kanker verloor.

Steve Harley werd geboren op 27 februari 1951 in het Engelse Deptford  (Groot-Londen) als zoon van een melkboer en een jazz zangeres. Steve Harley groeide op als een ziekelijk kind nadat hij op tweejarige leeftijd besmet werd met polio en tussen zijn derde en zestiende levensjaar in totaal vier jaar in het ziekenhuis verbleef. Hij zocht zijn toevlucht in de muziek. Op zijn negende leerde hij klassieke viool spelen en op zijn tiende gitaar. Na een korte (mislukte) carrière als reporter ging hij folk spelen in pubs en clubs, folk venues, free podiums en als straatmuzikant. Nadat duidelijk werd dat de folk scene toch niet helemaal zijn ding was, richtte hij de glamrockband Cockney Rebel op in 1972 (een pad dat ook Marc Bolan van Tyrannosaurus Rex, later T. Rex, volgde).

Het succes kwam snel en de fantastische debuutsingle “Sebastian” uit 1973 (eerder progrock dan glamrock) werd een hit doorheen gans Europa, maar vreemd genoeg niet in de UK. Het debuutalbum “The Human Menagerie” (1973) was echter een teleurstelling qua verkoopcijfers maar verwierf later cultstatus. Het grote succes kwam er wel met het tweede album “The Psychomodo” uit 1974 met daarop de hit “Mr. Soft”. Tussen de twee albums door schopte de single "Judy Teen" het tot de vijfde plaats van de Britse hitparades.

Latere hits onder de naam Steve Harley & Cockney Rebel  waren “Make Me Smile (Come Up And See Me)” (de allergrootste hit) en “Mr. Raffles (Man It Was Mean)” van het derde album “The Best Years of Our Lives” (1975) en verder de Beatles cover “Here Comes The Sun” (1976) en het door Mike Batt geschreven  “Ballerina (Prima Donna)” in 1983.

Harley presenteerde van 2000 tot en met begin 2008 het BBC-radioprogramma “Sounds Of The Seventies”. In de jaren 90 en 2000 bleef de band veel optreden. Op vrijdag 10 augustus 2012 zagen we Steve Harley met zijn band aan het werk op het Terras Bilzen Festival inclusief een fantastische versie van “Sebastian”.

In december 2023 kondigde Steve Harley op zijn website aan dat hij kanker had.  Op 17 maart 2024 werd bekendgemaakt dat hij aan de ziekte was bezweken. Steve Harley werd 73 jaar. Volgens zijn dochter  Greta is hij vredig heengegaan, thuis in Suffolk.

Hij laat een aantal interessante platen na en de onvolprezen klassieker “Sebastian”.

https://www.steveharley.com

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.