20 januari 2024

R.I.P. Luis Vasquez (44) van postpunkproject The Soft Moon

R.I.P. Luis Vasquez (44) van postpunkproject The Soft Moon

20 januari 2024

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws dat Luis Vasquez van The Soft Moon op een party overleed aan een overdosis fentanyl. Wat er juist is gebeurd, is niet zo duidelijk maar bij het incident vonden ook collega muzikant en dj John Juan Mendez (Silent Servant/Sandwell District) de dood alsook diens vriendin Simone Ling.

Het opioïde fentanyl heeft intussen een zeer kwalijke reputatie. De werking van de zware pijnstiller is vergelijkbaar met morfine maar dan zo’n 100 keer sterker. Fentanyl is de pijnstiller die onder meer Prince, rockster Tom Petty en rapper Coolio het leven kostte net als honderdduizenden (!) andere Amerikanen. Probleem is dat de werkzame en de dodelijke dosis van de stof behoorlijk dicht bij elkaar liggen. De pijnstiller is ook erg verslavend en zorgt in de VS al geruime tijd voor 70.000 doden per jaar! Niet voor niets spreekt men er van de opioïdencrisis. De stof wordt zowel (en al te gemakkelijk) door artsen voorgeschreven als verkregen op de zwarte markt. Dat de levensverwachting in de VS sinds 2014 niet meer stijgt, is grotendeels te wijten aan fentanyl. Machtige farmaceutische lobby’s maken echter massa’s winst aan de stof.

In deze trieste ellenlange lijst van fentanyldoden kan nu dus ook de naam van Luis Vasquez worden bijgeschreven. Luis Vasquez werd geboren op 30 mei 1979 in Los Angeles en richtte The Soft Moon op in 2009 in Oakland. The Soft Moon mixte postpunk en dark wave met shoegaze en het was voor een groot deel de verdienste van Luis Vasquez om het postpunk genre de jongste jaren weer op de kaart te zetten.

In de studio was The Soft Moon een eenmansproject maar Luis Vasquez stond live wel met een groep op het podium. We waren erg onder de indruk van zijn intense optreden in de Antwerpse Trix in november 2018.

The Soft Moon maakte vijf stikdonkere en beklemmende albums: “The Soft Moon” (2010), “Zeros” (2012), “Deeper” (2015), “Criminal” (2018) en “Exister” (2022). We noemen ook nog de EP “Total Decay” uit 2011 en de single “Evidence” die hij in 2012 maakte samen met John Foxx.

Luis Vasquez stierf op 18 januari 2024 op 44-jarige leeftijd en zal herinnerd worden als een vriendelijk, humoristisch en getalenteerd persoon wiens nagedachtenis verder leeft in zijn vijf albums, te ontdekken voor wie ze nog niet heeft.  

https://www.thesoftmoon.com

https://thesoftmoon.bandcamp.com

https://www.facebook.com/thesoftmoon

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.