13 december 2022

R.I.P. Jet Black (1938-2022) drummer van The Stranglers

R.I.P. Jet Black (1938-2022) drummer van The Stranglers

13 december 2022

Jet Black (echte naam: Brian John Duffy) was de drummer en mede-oprichter van de Britse punk en new wave pioniers The Stranglers. Jet Black werd geboren op 26 augustus 1938 in de Londense wijk Ilford en stierf op 6 december te Wales op 84-jarige leeftijd.

Toen Jet Black The Stranglers mee oprichtte, was hij al halverwege de 30 en een succesvol zakenman met een drankslijterij (het appartement erboven was het hoofdkwartier van de band) en een vloot ijscokarren. Het was trouwens een omgebouwde ijskar die dienst deed als toerbus voor The Stranglers in hun beginperiode. Die carrièrewending van zakenman naar punk/new wave drummer heeft hij naar eigen zeggen nooit betreurd. Ondanks alle consequenties. Zo verliet zijn tweede vrouw Helena hem na herhaaldelijke ruzies over de luidruchtige Stranglers repetities in hun huis. 

Jet Black werd beschouwd als ‘de oudste drummer van een bekende rockband’. Hij werd geboren in 1938. Vergelijk met bijvoorbeeld Ringo Starr (van The Beatles) geboren in 1940 en Charlie Watts (van The Rolling Stones) geboren in 1941. Jet Black was als drummer al actief in jazzbands in de jaren 60 en hij hielp met zijn jazzy drumstijl de unieke Stranglers sound mee vormgeven. Hij was zo’n 10 jaar ouder dan de andere leden van de band.

Jet Black ontmoette Stranglers zanger Hugh Cornwell van de band Johnny Sox via een advertentie in het Melody Maker magazine. Samen richtten ze in 1974 The Stranglers op, een van de eerste Britse punkbands, samen met The Sex Pistols, The Clash, The Damned, The Jam etc.

In 1977 werd hun eerste single “(Get A) Grip (On Yourself)” direct een bescheiden hit in Groot-Brittanië. De opvolger “Peaches / Go Buddy Go” werd zelfs een top 10-hit. Beide nummers waren afkomstig van het debuutalbum “Rattus Norvegicus” (1977). Daarmee waren ze meteen een grote naam in de toen snel opkomende punk- en new wavebeweging. Eind 1977 en begin 1978 scoorden ze met de singles “Something Better Change” en “No More Heroes”, beiden afkomstig van hun tweede album “No More Heroes” (1977).

Bij ons werden The Stranglers bekend bij het grote publiek met de hit “Golden Brown” van hun zesde studioalbum “La Folie” en iets later in 1984 met “Skin Deep” en “No Mercy” van het album “Aural Sculpture”.

Op deze latere albums zou de sound van The Stranglers meer evolueren naar new wave en postpunk. Jet Black zei dat hij vooral trots was op het Stranglers album “The Raven” (het vierde album uit 1979), het eerste album dat echt goed onthaald werd door de Britse muziekpers.

‘Met pijn in het hart delen wij mede dat onze geliefde vriend, collega en nestor van de band Jet Black is overleden’, schrijft de groep op Twitter. ‘Jet is vredig ingeslapen in zijn huis, in het bijzijn van zijn familie.’

Bassist en mede-frontman JJ Burnel zei: ‘Na jaren van slechte gezondheid is Jet eindelijk vrijgelaten. Hij was een natuurkracht. Een inspiratie. The Stranglers zouden niet bestaan hebben als hij er niet was geweest. De meest erudiete man. Een rebel met vele doelen.’

Zijn gezondheid ging er al jaren op achteruit. Jet Black trad in 2015 voor het laatst op met The Stranglers en ging in 2018 op pensioen, mede door zijn verslechterende gezondheid na een lichte hersenbloeding.

Jet Black overleed op dinsdag 6 december in zijn huis in Wales. Hij laat zijn vrouw Ava achter en twee kinderen, Charlotte en Anthony. Hij gaat Stranglers toetsenist Dave Greenfield na die twee jaar geleden stierf. ‘No More Heroes’ (of toch steeds minder…).

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.