22 april 2024

R.I.P. Jean-Marie Aerts (72), gitarist bij TC Matic en Belpop producer

R.I.P. Jean-Marie Aerts (72), gitarist bij TC Matic en Belpop producer

22 april 2024

Jean-Marie René Albert Aerts werd op 25 mei 1951 in Zeebrugge geboren als zoon van een arts. Op zijn zestiende kreeg Jean-Marie Aerts een ernstig ongeval met zijn brommer. Om hem tijdens zijn lange revalidatie bezig te houden gaf zijn zus hem een gitaar. Zijn studie geneeskunde zette Jean-Marie na zes maanden al stop want zijn liefde lag toen al duidelijk bij de muziek.  

Jean-Marie Aerts kwam eerst in Brussel terecht waar hij ging samenwerken in het Nederlandstalige kleinkunst circuit met Johan Verminnen en Raymond Van Het Groenewoud. Daarna verkaste hij naar Kessel-Lo (Leuven) waar hij een spil werd in de plaatselijke muziekscene. En toen moest het grote TC Matic avontuur nog beginnen.

Dat begon in 1980 toen Jean-Marie Aerts gitarist Paul Couter verving bij de new wave band TC Matic, ook een band met de roots aan de kust en dat schepte een band. Jean-Marie Aerts werd de rechterhand van Arno Hintjens (R.I.P.) en creëerde legendarische gitaarriffs bij nummers als “O La La La (C'est Magnifique)” en “Putain Putain” (1983). Hij schreef mee aan een 30-tal TC Matic nummers, onder meer klassiekers als “Willie” (1981), “Le Java” (1982) en “Elle Adore Le Noir (Pour Sortir Le Soir)” (1985). Jean-Marie Aerts deed ook de productie van de eerste drie TC Matic albums. Er wordt gezegd dat Jean-Marie Aerts de industriële sound van de Zeebrugse en Oostendse scheepswerven en baggerboten verwerkte in de TC Matic new wave sound.

Jean-Marie Aerts was niet enkel een begenadigd gitarist en bedenker van een aantal legendarische riffs, hij was ook een gevierd producer die meer dan 200 albums zou producen. Het maakte van hem een monument in de Belpop en dat ging van Belgische kleinkunst, pop en rock tot wave en punk.

Hij oogstte ook internationale roem met zijn productiewerk voor de Nederlandse funkmetalband Urban Dance Squad, die doorbrak tot in Amerika met de door Jean-Marie geproducete plaat “Mental Floss For The Globe” (1989). Bands als Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine werden naar eigen zeggen beïnvloed door dit album.

Jo Lemaire, Elisa Waut, The Kids, The Scabs, Lavvi Ebbel, Red Zebra, Arbeid Adelt!, Luc Van Acker, ... men zegt wel eens dat Jean-Marie Aerts de lijm was tussen de Belgische popmuziek en ook dat hij de sound van de Belgische new wave mee hielp creëren. Hij deed verder ook productiewerk voor onder meer De Kreuners, Madou, Gorki, Kris de Bruyne, Absynthe Minded en de latere Neon Judgement.

Jean-Marie Aerts was dan wel de peetvader van de Belpop, maar hij was tegelijk een heel bescheiden man en een mens met veel humor en een enorm brede muziekkennis en smaak van blues, reggae en dub tot Serge Gainsbourg, van kleinkunst, pop en rock tot new wave en punk.

In recentere jaren werkte Jean-Marie Aerts aan muziek voor Rosas met Anne Teresa de Keersmaeker (de dansvoorstelling “Exit Above”) en hij werkte samen met Dirk Da Davo van The Neon Judgement. Onder de naam DDDJMX brachten ze in 2020 samen het album “Oceaned” uit. Jean-Marie Aerts werkte ook mee aan de bekende documentaire “Charlatan” over Arno door Dominique Deruddere. In 2022 kwam het album “Domeztik”  uit, zijn eerste soloplaat in 20 jaar en ter ere van z’n zeventigste verjaardag speelde hij nog een uitverkocht concert in Het Depot in Leuven.

En wie kon na de split van TC Matic in 1986 beter Arno’s soloalbums producen dan ook weer Jean-Marie Aerts? Samen met de Duitse krautrock artiest Holger Czukay (Can) boetseerde Jean-Marie Aerts op “Charlatan” (1988) de nieuwe sound van Arno. Jean-Marie Aerts was niet enkel producer voor Arno, maar speelde ook gitaar en bass op de platen en schreef voor Arno ook songs als “Jive To The Beat”, “Bathroom Singer”, “Mon Sissoyen” en “Boogiewoogie Into Town”.

Later zou het tot een persoonlijke en professionele breuk komen tussen Arno en Jean-Marie, iets dat Jean-Marie maar moeilijk kon verwerken. Later zouden de vrienden weer nader tot elkaar komen toen bleek dat ze beiden aan kanker leden en ze vaak naar mekaar telefoneerden om hun ervaringen te delen en mekaar te steunen. Arno Hintjens stierf aan pancreaskanker op 23 april 2022. Jean-Marie Aerts stierf aan prostaatkanker op 21 april 2024. Hij werd 72 jaar en laat een ganse discotheek aan Belpop platen na en een aantal new wave klassiekers.

https://www.jeanmarieaerts-jmx.be

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.