15 februari 2024

R.I.P. Damo Suzuki (74), zanger van de legendarische krautrockband Can

R.I.P. Damo Suzuki (74), zanger van de legendarische krautrockband Can

15 februari 2024

Damo Suzuki (echte naam Kenji Suzuki) werd geboren in Kobe, Japan op 16 januari 1950 maar verhuisde eind jaren 60 naar Duitsland. Het best is hij bekend als de zanger van de legendarische krautrockband Can. Can werd opgericht in 1968 en werd een van de grootste, bekendste en meest invloedrijke krautrockbands met als creatief hoogtepunt de albums met Damo Suzuki als zanger. Hij was zanger bij Can in de periode 1970-1973.

Damo Suzuki werd als straatmuzikant in München opgemerkt door Can bassist Holger Czukay en Can drummer Jaki Liebezeit. Het was in 1970 en ze hadden juist gebroken met hun toenmalige zanger Malcolm Mooney en engageerden Damo Suzuki om over de tracks van hun compilatiealbum “Soundtracks” heen te zingen. Het klikte zo goed dat hij prompt tot vaste zanger werd gepromoveerd en met Damo Suzuki als vocalist verschenen de baanbrekende, grensverleggende en zeer invloedrijke albums “Tago Mago” (1971), “Ege Bamyası” (1972) en“Future Days” (1973).

Damo Suzuki had een onnavolgbare zangstijl in een mix van verschillende talen, vaak met geïmproviseerde stukken. ‘The language of the Stone Age’, werd het ooit genoemd.

Nadat Damo Suzuki in 1973 Can verliet, keerde hij de muziekwereld de rug toe en werd hij getuige van Jehovah. Later brak hij met de sekte en maakte in 1983 een comeback in de muziekwereld en begon intensief te toeren. Hij nam een groot aantal albums op met zijn Damo Suzuki Band, Damo Suzuki’s Network en de experimentele new wave band Dunkelziffer.

Andere bekende namen binnen het krautrockgenre naast Can zijn Faust, Neu!, Cluster, Guru Guru, Ash Ra Tempel, Amon Düül (II), Popol Vuh, Grobschnitt, Eloy, Tangerine Dream en – last but not least en de belangrijkste naam voor de zwarte scene - Kraftwerk. Bands als Tangerine Dream en Kraftwerk zouden het genre ontstijgen en van enorme invloed worden op andere genres van ambient over synthpop tot techno. Krautrock is heden ten dage een soort verzamelnaam voor de ganse underground en progressive/experimental scene die in Duitsland ontstond gedurende het hippietijdperk eind jaren 60 en in de jaren 70 tot volle wasdom kwam met ook allerlei elektronische experimenten, die mee aanleiding zouden geven tot de Neue Deutsche Welle. Bands met hun wortels in de krautrock zoals Neu!, Kraftwerk en Trio vonden naadloos aansluiting bij een new wave en post-punk  publiek.

Op het The Fall album “This Nation's Saving Grace” (1985) staat een song met als titel "I Am Damo Suzuki". Mark E. Smith, de zanger van The Fall, was een groot bewonderaar van Can en was een vriend van Suzuki, die de songtitel gebruikte voor zijn biografie “I Am Damo Suzuki” (2019).

Andere bekende leden van Can waren dus bassist Holger Czukay en drummer Jaki Liebezeit, allebei overleden in 2017 en ook allebei bekend van hun samenwerking met Jah Wobble (ex-PiL), onder meer op het album “Full Circle” (1982) met daarop de new wave hit “How Much Are They?”.

Damo Suzuki kreeg voor het eerst de diagnose van colonkanker toen hij 33 jaar oud was. Toen Damo Suzuki vijf jaar oud was, had ook zijn vader dezelfde diagnose gekregen. Damo Suzuki overwon in eerste instantie de ziekte maar in 2014 kreeg hij opnieuw de diagnose met een overlevingskans van slechts 10%. Hij stierf op 9 februari 2024 op 74-jarige leeftijd.

Krautrock was als genre van niet te onderschatten invloed op de Neue Deutsche Welle en bij uitbreiding de ganse new wave scene. Een act als Motor!k (met Dirk Ivens) is heden ten dage een eerbetoon aan dit verleden. En Can, vooral in de periode met Damo Suzuki als zanger, wordt algemeen beschouwd als een van de allerbelangrijkste pioniers en baanbrekende groepen in het genre.

http://www.damosuzuki.de

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.