11 juli 2023

I.M. : Bart Doumen - Into The Dark

I.M. : Bart Doumen - Into The Dark

11 juli 2023

Er zijn van die nieuwsberichten die je liever niet wil schrijven. In een veel later stadium niet, en nu al zeker niet. Berichten die woorden bevatten waarvan je weet dat ze geen troost kunnen bieden. Woorden neergeschreven in een waas. Oogleden gevuld met de tranen der machteloosheid en het niet kunnen vatten. Bijzonder schokkend was dan ook het onbegrijpelijke nieuws dat velen deelden op hun sociale media. Bart Doumen, de bezieler van de concertorganisatie Into The Dark, is geheel onverwachts overleden door een hartfalen op 10 juli 2023.

Bart Doumen, geboren op 29 oktober 1974, groeide op in Maasmechelen, als buur van Star Industry en Portrait Bizarre. Hij wist de wave-scene al vlug te omarmen, steeds op zoek naar nieuwe bands om te ontdekken. Hij was niet weg te slaan op diverse evenementen, eerst als fotograaf als ‘Pictures Of You’ (want een grote Cure-fan was hij zeker), nadien als organisatior onder de naam ‘Into The Dark’.

Concerten als hobby, organiseren als passie. Dat zulke organisaties geen sinecure zijn heeft Bart zeker aan den lijve mogen ondervinden. Maar Bart was een doorzetter, iemand die zich niet liet ontmoedigen door een annulering van een evenement. Zelfs in tijden van een pandemie was hij al bezig met wat hij verder nog zou doen in de toekomst. Bart was zo het type gast dat graag gezien was in de hele scene. Zowat elke band stond klaar om op een affiche van ‘Into The Dark’ te mogen staan. Een volhouder ook die lang heeft moeten revalideren na een zware suikerziekte, maar zich daar, sterk als hij was, doorheen vocht. Zelfs met de nodige humor tussendoor. Een verdienste die je maar zelden ziet. In omstandigheden die je niemand toewenst, en met steun van velen, blijven volharden en zijn geesteskind zelfs wetend uit te bouwen tot niet enkel een organisatiebureau, maar ook een heus boekingskantoor. Bart kende als geen ander het vooruitdenken.

Maandenlang was hij bezig aan het eerste grote tweedaagse festival, het Into The Dark Fest op 9 en 10 september 2023 in de Tentakel van Zonhoven. Een groots opgezet event dat hij helaas zelf niet meer mag meemaken. Het festival zal nog wel doorgaan en zal een groot eerbetoon worden aan een nog groter mens. Het zal niemand onberoerd laten. Hoeveel energie hij ook stak in zulk festival, Bart was al bezig aan het organiseren van volgende concerten. Een gedrevenheid voortgevloeid uit zijn liefde voor de donkere muziek.

De scene verliest een warm mens, Bart Doumen werd verdomd slechts 48 jaar.

Bart jongen, waar je ook bent, bedankt voor alles! Het gaat je goed, rust in vrede! Heroes never fade away!

Je kan Bart nog een laatste keer begroeten op woensdag 12 juli van 19u tot 20u in Uitvaartcentrum Papillon, Rijksweg 558a bus 2, 3630 Maasmechelen. De dienst zal plaatsvinden op donderdag 13 juli in intieme familiekring.

Into The Dark


Over Danny Quetin

Danny Quetin. De radioman. Sedert 2004 de uitlaatklep van het radioprogramma ‘De Dag des Oordeels’ en vanuit die hoedanigheid enkele jaren later terechtgekomen in het oord van verderf dat zich openbaart als de redactie van Dark Entries. En zich daar onmiddellijk goed bij voelde. Als tiener de punk ontdekt, met piekharen, toen er nog wat haar op zijn kruin stond. Blijven hangen in de jaren 80 om mee te evolueren in de Wave-beweging en door de jaren heen verdwaald te blijven in al wat maar enigszins naar duisterheid kon ruiken. Al bij al is het nog goed gekomen. Of net niet.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.