19 september 2022

And Also The Trees en The Ultimate Dreamers

And Also The Trees en The Ultimate Dreamers

19 september 2022
"Nog steeds majestueus"

Van And Also The Trees wordt gezegd dat ze elk jaar in de Botanique spelen, en dat er elke keer evenveel volk komt. Ik heb de Engelse groep al vaker in de Rotonde gezien, maar dat was nu toch een paar jaar geleden, wat wellicht ook aan corona te wijten is. De vorige keer dat ik And Also The Trees zag, was op Sinner’s Day 2021, en ze waren toen gewoon verbluffend. Toen ik zag dat ze in Brussel zouden spelen, voelde ik me zowat verplicht om een ticket te kopen. 

Wat And Also The Trees zo legendarisch maakte? Misschien hun vriendschap met The Cure, waarvan Robert Smith en Mike Hedges de eerste cassette ‘From Under The Hill’ coproduceten, en Laurence Tolhurst de eerste volwaardige plaat ‘And Also The Trees’ producete. And Also The Trees kon ook meermaals met The Cure touren, al kwam hun internationale doorbraak pas later, met de uitgave van ‘Virus Meadow’ in 1985, een plaat die nu heruitgegeven is op vinyl, met op de tweede vinyl twee ep’s uit dezelfde periode. 

Vast staat dat de groep wat apart stond van de toen florerende postpunkscene. Waar de meeste groepen afkomstig waren uit Londen, Manchester, Liverpool of Leeds, en hectische grootstadherrie produceerden, kwam And Also The Trees van de boerenbuiten, van Inkberrow in Worcestershire, en reflecteerde hun muziek de rust en de romantiek van het plattelandsleven. Het aparte geluid werd ook opgemerkt door John Peel, die hen uitnodigde voor één van zijn bekende sessies. 

Justin Jones verkreeg in 1978, op de leeftijd van 14 jaar, zijn eerste gitaar, en maakte daarmee al snel indruk op zijn oudere broer Simon. Ze vormden een groep met de broers Graham en Nick Havas op bas en drums. De unieke gitaarstijl van Justin – heel melodisch en doorspekt van tremolo – domineert in de composities, en geven de groep tot op vandaag zijn eigen geluid, ook al zijn de gebroeders Havas in de loop der jaren afgehaakt. 

Zonet heeft And Also The Trees zijn veertiende studioplaat afgeleverd: ‘The Bone Carver’. Het is de eerste plaat sinds ‘Born Into The Waves’ uit 2016, en het is net zoals zijn voorganger een pareltje dat hier onafgebroken op staat sinds ik de plaat op het optreden van donderdag gekocht heb. And Also The Trees staat dan ook voor kwaliteit, zowel op plaat als live, waar ze nummers uit de nieuwe plaat afwisselen met ouder werk uit hun 42-jarige carrière. 

Maar vooraleer And Also The Trees zal aantreden, mogen The Ultimate Dreamers het podium op. The Ultimate Dreamers zijn een new wavegroep uit Lessen die hun eerste leven hebben gehad tussen 1986 en 1991. Zanger Frédéric Cotton – ook bekend als de organisator van de Fantastigue.Nights-concerten en Club New Wave-fuiven – heeft de groep echter nieuw leven ingeblazen nadat hij in coronatijden op basis van zijn archieven een plaat op vinyl en cd uitbracht. 

De groep werd oorspronkelijk terug opgericht om die archief-cd live te brengen, maar al snel bleek de groep voldoende gemotiveerd om zich ook aan nieuw werk te wagen. Ik heb The Ultimate Dreamers al eerder aan het werk gezien, toen ze heel wat nummers uit de plaat speelden, maar had me verwacht aan heel wat nieuwe nummers op dit concert. En dat oversteeg mijn verwachtingen. Enkel afsluiter ‘Japanese Death’ kon ik herkennen van de plaat. 

Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen wat nieuwe nummers zijn, want The Ultimate Dreamers hadden natuurlijk heel wat meer nummers dan wat op de plaat verscheen, maar mijn indruk is dat de set vooral uit nieuw werk bestond. De nieuwe single ‘Polarized’ hebt u hopelijk al gehoord, en we hoorden de nieuwe toetseniste ook cello spelen op ‘The Corpse’, dat hier zowat voor de eerste keer gespeeld werd. Het optreden doet ons uitkijken naar de ep die de groep voor begin 2023 beloofd heeft. 

Dan beginnen And Also The Trees aan hun set. Ze maken meteen duidelijk dat ze hier zijn om hun nieuwe plaat te promoten. ‘Beyond Action And Reaction’ en ‘The Seven Skies’ komen immers van die plaat. Daarna duiken ze ver in hun verleden met ‘Shantell’, een single uit 1983 dat nog door Laurence Tolhurst van The Cure geproducet werd. Ook de B-zijde van die single – ‘Wallpaper Dying’ – zal trouwens aan bod komen. 

Er volgen nummers uit ‘Born Into The Waves’ (2016), ‘(Listen For) The Rag And Bone Man’ (2007), ‘Green Is The Sea’ (1992), ‘Angelfish’ (1996) en ‘Farewell To The Shade’ (1989), al was het maar om te bewijzen dat And Also The Trees al meer dan vier decennia meegaan en trots zijn op het grote oeuvre dat ze in die tijd geschreven hebben. Bijzonder goed vertegenwoordigd is de plaat ‘Virus Meadow’ uit 1985, die zoals gezegd onlangs heruitgegeven werd. 

Op die heruitgave vind je ook ‘Scarlet Arch’, dat oorspronkelijk slechts een B-zijde was van ‘A Room Lives In Lucy’ uit 1985, één van de twee ep’s die op de dubbele vinyl opgenomen zijn, maar intussen zijn eigen leven is beginnen leiden. De reguliere set wordt afgesloten met ‘So This Is Silence’ van het titelloze debuut uit 1984, alweer met Tolhurst als producer. And Also The Trees komt nog terug, en speelt nog wat nummers van de nieuwe plaat vooraleer ze met ‘Virus Meadow’ – het nummer – definitief afsluiten. 

And Also The Trees heeft niet alleen bewezen een groep met een majestueus verleden te zijn, maar ook en vooral dat ze nog altijd relevant zijn en prachtige muziek maken. De scherpe gitaren en de klarinet van van het nieuwste lid Colin Ozanne bleken een absolute meerwaarde te zijn, en drummer Paul Hill geeft niet enkel het ritme aan, maar schilders met zijn drumstokjes extra accenten die de muziek ten goede komen. En dan hebben we nog Simon Huw Jones die als vanouds de getormenteerde zanger speelt. Dit alles staat garant voor een uitmuntende show die we u van harte aanraden. Mis ze niet als ze nog eens langskomen! 

Setlist And Also The Trees: Beyond Action And Reaction / The Seven Skies / Shantell / Your Guess / Maps In Her Wrists And Arms / Wallpaper Dying / Rive Droite / Mermen Of The Lea / In A Bed In Yugoslavia / Scarlet Arch / Boden / Missing / So This Is Silence / / / Prince Rupert / The Bone Carver / Across The Divide / Virus Meadow 

Setlist The Ultimate Dreamers: Awakening / A Day In The Life / Piano Ghost / Midnight / Happiness / Polarized / Big Violent / Hell’s Bells (AC/DC) / The Corpse / Replicant / Japanese Death

 

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.